22/11/2008

Laatste reactie aan onze speed dating van Jong Gezond Verstand (LDD)

De Communautaire Speeddating van B Plus vormde voor Jong Gezond Verstand, de autonome jongerenbeweging van Lijst Dedecker, een uitgelezen kans om zijn standpunten te delen met een Franstalig jongerenpubliek.  Het was aangenaam om vast te stellen dat ook Franstalige jongeren meer dan ooit beseffen, dat indien Vlaanderen en Wallonië de welvaart en het welzijn van hun inwoners willen bestendigen en de grote uitdagingen van morgen (zoals de vergrijzing) willen voorbereiden, de prestaties inzake economische groei en concurrentievermogen terug op het niveau dienen te worden gebracht van de betere regio’s in Europa. In de gesprekken heb ik de Franstalige jongeren dan ook proberen aan te tonen dat enkel in de eigen zelfstandigheid, zowel Vlaanderen als Wallonië, de noodzakelijke stimulans zullen vinden om een krachtig socio-economisch beleid te voeren die beide regio’s kan voorbereiden op de toekomst. Jong Gezond Verstand ijvert immers onomwonden voor een zelfstandig Vlaanderen: Vlaanderen als onafhankelijke staat binnen Europa.

Ook de vraag rond een statuut voor Brussel werd tijdens de gesprekken niet uit de weg gegaan. Persoonlijk zie ik het tot mijn taak, als Vlaams politiek-actief jongere, om te streven naar een zo Vlaams mogelijk statuut voor Brussel. Echter, het statuut van Brussel mag de evolutie naar zelfstandigheid voor Vlaanderen niet langer in de weg staan. Daarom dringt zich een diepgaande en blijvende oplossing op voor de hoofdstad. De typische economische uitdagingen van onze hoofdstad en de eigen sociale en economische identiteit vereisen ruime bevoegdheden voor een door de Brusselse bevolking gekozen lokaal bestuur. Brussel zal, om zijn hoofdstedelijke rol te kunnen vervullen, moeten kunnen rekenen op de steun van partners zoals Vlaanderen, Wallonië (desgewenst) en de Europese Unie. Indien zowel Brussel als Europa hiervoor interesse vertonen en bereid zijn om de nodige juridische stappen te nemen, kan Brussel op deze manier een volwaardig Europees district worden. Met dit statuut krijgt Brussel zijn eigen toekomst in handen en de kans om een volwaardige hoofdstad van Europa te worden, zonder zich af te zonderen van Vlaanderen.

Tot slot nog een politieke bedenking:

 

Ik betreur dat de Vlaams Belang Jongeren niet werden uitgenodigd op dit evenement, terwijl het rabiate FDF wel werd uitgenodigd. Jong Gezond Verstand kant zich expliciet tegen elke vorm van censuur en had graag het volledige politieke spectrum vertegenwoordigd gezien op deze activiteit. Wij hopen dan ook dat in de toekomst alle visies aan bod mogen komen.

Wouter Vermeersch - Voorzitter JGV

10:47 Écrit par Ensemble pour une Belgique pleine d'avenir - Samen voor een Belgi dans Général | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.