29/07/2008

BPlus in de Knack over aanhechting van Wallonïe bij Frankrijk

 

29/07/2008 08:00

49 procent van de Franstalige Belgen staat niet weigerachtig tegenover een aanhechting bij Frankrijk. Dat bljkt uit een enquête van de Franstalige krant Le Soir. Knack sprokkelde reacties bij een Vlaams-nationalist (Bart De Wever, N-VA), een rattachist (Paul Durieux, RWF) en een Belgicist (Gilles Vanden Burre, B-plus).

49 procent van de Walen staat "welgezind" tegenover een aanhechting bij Frankrijk in het geval dat België zou ophouden te bestaan. Eenendertig procent is "eerder welgezind", 18 procent is een aanhechting "helemaal welgezind". 60 procent van de Fransen ziet geen graten in een koppeling aan Wallonië. Hoewel een overgrote meerderheid van de Walen de politieke crisis zwaar inschat (93 procent), denkt slechts 23 procent dat België effectief zal verdwijnen. Dat zijn de voornaamste resultaten van een peiling van enquêtebureau Ipsos in opdracht van de krant Le Soir.

Geen zelfbestuur

Volgens Bart De Wever, voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, is de enquête een bevestiging van de trend dat er zowel in Vlaanderen als in Wallonië een meerderheid groeit die vindt dat het Belgische huwelijk op de klippen loopt. Voorts wijst hij op de opmerkelijke parallel met de staatshervorming die volgens hem in de enquêteresultaten aan de oppervlakte komt.. "Waar Vlaanderen resoluut pleit voor meer autonomie voor de deelstaten, verzet Wallonië zich daartegen. Ze kiezen niet voor zelfbestuur maar willen zich liever aanhechten bij anderen, in dit geval bij Frankrijk." aldus De Wever.

Grootmacht

Paul Durieux is opgetogen met de resultaten. Durieux is Luiks arrondissementsvoorzitter van het Rassemblement Wallonie-France, een kleine Franstalige politieke partij die ijvert voor de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk. "België is voor ons al lang geen land melk en honing meer. De enquête toont dat de modale Franstalige er net zo over denkt."

"Door een aanhechting met Frankrijk worden we een economische grootmacht", zegt Durieux. "Een koppeling biedt ons tal van voordelen op vlak van gezondheidszorg, sociale zekerheid en belastingen. Bovendien toont de enquête ook aan dat de Fransen ons met open armen zullen ontvangen."

Ook Durieux bemerkte de steile opmars van het rattachistische gedachtegoed de afgelopen maanden in Wallonië. "Buren van me die vorig jaar nog meeliepen in de manifestatie voor een eensgezind België van de Luikse ambtenaar Marie-Claire Houard hebben nu ook de buik vol van het communautaire gekibbel. Een aanhechting met Frankrijk vinden zij een zinvol alternatief."

"Hoe sneller we ons binden aan Frankrijk, hoe beter. Daar varen niet enkel de Franstaligen beter bij, maar ook de Vlamingen", besluit Durieux.

Sciencefiction

Gilles Vanden Burre, voorzitter van B-plus, een drukkingsgroep "tegen separatisme en voor een waarachtig en evenwichtig federalisme", is allerminst onder de indruk van de enquête. "Je moet de enquête in haar volledige context bekijken. Bij de vraagstelling ging men uit van een sciencefictionsituatie, namelijk het feit dat België splitst. Dat er in die irreële situatie de helft van de Walen voorstander is van een aanhechting aan Frankrijk boven een onafhankelijk Wallonië, verbaast me niet. Veel Franstalige Belgen hebben namelijk wel enkele vrienden of familie in Frankrijk wonen."

Volgens VandenBurre strookt de enquête niet met de realiteit. "Alle enquêtes die de laatste maanden in de nationale media verschenen, wijzen erop dat een federaal België de eerste keuze is en blijft van de grote meerderheid van de Franstalige Belgen."


Ken Lambeets

16:42 Écrit par Ensemble pour une Belgique pleine d'avenir - Samen voor een Belgi dans Général | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.