15/02/2007

Als België barst, wat dan met Brussel?

Als België barst, wat dan met Brussel?

Debat over de toekomst van Brussel in een uit elkaar groeiend België

donderdag 22 februari, 20u, De Markten, 1000 Brussel

Het Masereelfonds ligt aan de basis van een eerder origineel samenwerkingsverband tussen Vlaamse Volksbeweging Brussel, B-plus en wijzelf natuurlijk. Bedoeling van deze samenwerking is kwesties die verband houden met de federalisering en toekomst van België in openhartige en constructieve discussies te bespreken.

 

Een volgende thema dat wij t.g.v. deze openhartige gesprekken willen aansnijden, is de toekomst van Brussel in een België dat uiteenvalt, of 'barst', zo U wil. Indien België een confederaal geheel wordt, of indien Vlaanderen en Wallonië evolueren naar zelfstandige staten, wat is dan de toekomst voor Brussel? Moet Brussel kiezen voor Wallonië of voor Vlaanderen, moet Brussel overleven als zelfstandige stadstaat of als Europees protectoraat?  En wat zijn de gevolgen voor de welvaart en het welzijn van de Brusselaars? Hoeveel instellingen en bedrijven zullen wegtrekken uit Brussel, als dit niet langer de hoofdstad van België is? Zal Europa in zulk geval Brussel als zijn hoofdstad blijven erkennen? En zijn er dan nog oplossingen te vinden voor die vele problemen van leefbaarheid en urbanisatie, die Brussel enkel in overleg met zijn buren kan bemeesteren? Wat zullen de gevolgen zijn voor de verhoudingen tussen de taalgroepen in Brussel? Is er dan nog één reden om de Vlaamse minderheid te beschermen of bepaalde privileges toe te kennen? Zal er nog ruimte en geld zijn (ook vanuit Vlaanderen) voor het momenteel zo actieve Vlaamse cultuurleven en het kwalitatief hoogstaande Nederlandstalige onderwijs in Brussel?

Kortom, heeft Brussel enig belang bij het uiteenvallen van België? En welke conclusies dienen getrokken uit het antwoord op deze laatste vraag?

 

Voor dit gesprek is de medewerking gevraagd van Jan Degadt, Alain Maskens (Manifesto), Els Witte, Michel Krols (Trends)(o.v.), terwijl de leiding ervan aan Guido Fonteyn wordt toevertrouwd.

Dit gesprek heeft plaats op donderdag 22 februari, om 20u, in De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel. Als deelname in de onkosten wordt er respectievelijk 4 of 6 euro gevraagd.

10:32 Écrit par Ensemble pour une Belgique pleine d'avenir - Samen voor een Belgi dans Actualité | Lien permanent | Commentaires (0) | Tags : masereelfonds, b plus, brussel, debat |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.